O Rasie

Cocker spaniel angielski – wzorzec rasy.

Wzorzec FCI nr 5 / 23.11.2012
(English Cocker Spaniel)
Wersja polska: 24.11.2012
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Data publikacji obowiązującego wzorca: 08.10.2012
Użytkowość: Płochacz
Klasyfikacja FCI:
Grupa 8 – Aportery, płochacze i psy dowodne
Sekcja 2 – Płochacze
Podlega próbom pracy

KRÓTKI RYS HISTORYCZNY:

Cocker spaniele wyodrębnione zostały spośród field i springer spanieli wkrótce po utworzeniu Kennel Klubu w roku 1873. Podobnie jak w przypadku innych psów myśliwskich obserwuje się dzisiaj różnice między psami pracującymi i wystawowymi, ostatnie są cięższe bardziej krępej budowy.

WYGLĄD OGÓLNY:

Wesoły, mocnej budowy pies myśliwski, harmonijny, zwarty.

WAŻNE PROPORCJE :Odległość od kłębu do podłoża wynosi w przybliżeniu tyle samo co od kłębu do nasady ogona.

ZACHOWANIE – TEMPERAMENT:

Typowy, żwawy ruch i zawsze wesoło noszony ogon obrazuje radosny charakter psa, szczególnie, kiedy pracuje. Łagodny i przywiązany, pełen życia i wigoru.

GŁOWA:

Mózgoczaszka:
Czaszka: Dobrze rozwinięta, czysto wyrzeźbiona, ani zbyt delikatna, ani zbyt mocna.

Stop: Wyraźny, umiejscowiony w połowie pomiędzy wierzchołkiem nosa a guzem potylicznym.
Trzewioczaszka:
Nos: Wystarczająco szeroki do dobrej pracy.

Kufa: Kwadratowa.

Szczęki/uzębienie: Silne, z idealnym, regularnym i kompletnym zgryzem nożycowym, tzn. siekacze górne przykrywają siekacze dolne i stykają się z nimi ściśle oraz są prawidłowo osadzone w szczękach.

Policzki: Nie wydatne.

Oczy: Pełne, ale nie wyłupiaste. Ciemnobrązowe lub brązowe, nigdy jasne, w przypadku umaszczenia czekoladowego, czekoladowego z przesianiem i czekoladowo-białego, ciemno-orzechowe, harmonizujące z umaszczeniem; inteligentne i łagodne w wyrazie, a zarazem czujne, bystre i wesołe; powieki przylegające.

Uszy: Płatowate, osadzone nisko – na poziomie linii oczu. Wyciągnięte do przodu sięgają krawędzią do wierzchołka nosa. Dobrze pokryte długim, prostym i jedwabistym włosem.

SZYJA:
Średniej długości, umięśniona. Osadzona w dobrze kątowanych łopatkach. Bez podgardla.

TUŁÓW:
Mocny, zwarty.

Grzbiet: Mocny, poziomy, delikatnie opadający od lędźwi do nasady ogona.

Lędźwie: Krótkie i szerokie.

Klatka piersiowa: Dobrze rozwinięta, głęboka; widziana od przodu ani zbyt szeroka, ani zbyt wąska. Żebra dobrze wysklepione.

 

OGON: Osadzony nieco poniżej linii grzbietu. W ruchu wesoło noszony w poziomie, nigdy uniesiony do góry. Dawniej zwyczajowo obcięty (kopiowany).

Kopiowany: Nigdy zbyt krótki (niewidoczny), ani zbyt długi by przeszkadzał, w czasie pracy w nieustającym ruchu.

Niekopiowany: Nieznacznie zakrzywiony, umiarkowanej długości, proporcjonalny, stwarzający ogólną harmonię; sięgający stawu skokowego. Mocny u nasady, zwężający się ku końcowi; dobrze owłosiony (z „piórem”) odpowiednio do całości owłosienia.
Żywy w ruchu, noszony poziomo, nigdy powyżej linii grzbietu i nigdy nieśmiało podwinięty.

KOŃCZYNY:

Kończyny przednie: Kończyny o mocnym kośćcu, proste, odpowiednio krótkie ze względu na ich siłę. Nie za krótkie, by przeszkadzały w ogromnym wysiłku, jaki jest wymagany od tego wspaniałego psa myśliwskiego.

Łopatki: Ukośnie ustawione, lekkie.

Łapy: Zwarte, z grubymi opuszkami, kocie.

Kończyny tylne:

Zad: Szeroki, dobrze zaokrąglony, dobrze umięśniony. Mocny kościec.

Stawy kolanowe: Dobrze kątowane.

Stawy skokowe: Śródstopia krótkie poniżej stawu skokowego, dające dobrą siłę napędową.

Łapy: Zwarte, z grubymi opuszkami, kocie.

CHÓD: Swobodny, z dobrym wykrokiem.

OKRYWA WŁOSOWA:

Włos: Gładki, jedwabisty, nigdy szorstki czy falisty, nie zbyt obfity, nigdy kręcony. Dobrze owłosione kończyny przednie, tułów oraz kończyny tylne powyżej stawów skokowych.

Umaszczenie

Jednolite: złote, czekoladowe, czarne podpalane, czekoladowe podpalane. Bez bieli z wyjątkiem niewielkiej plamki na piersi.

Dwubarwne: biało-czarne, biało-pomarańczowe, biało-czekoladowe, biało-cytrynowe, z nakrapianiem lub bez.

Trójbarwne: biało-czarne i biało-czekoladowe z podpalaniem.

Przesiane: niebieskie, pomarańczowe, cytrynowe, czekoladowe, niebieskie z podpalaniem, czekoladowe z podpalaniem.

 

WZROST I WAGA:

Wysokość w przybliżeniu: psy 39 – 41 cm, suki 38 – 39 cm.

Waga w przybliżeniu: 13 – 14,5 kg

WADY:

Wszelkie odstępstwa od powyższego wzorca powinny być traktowane, jako wady i oceniane w zależności od ich stopnia oraz wpływu na zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie psa i zdolności do wykonywania pracy, do której był przeznaczony.

WADY DYSKWALIFIKUJĄCE:

  • Agresja lub wyraźna lękliwość
  • Psy wykazujące wyraźne wady fizyczne lub zaburzenia charakteru powinny być dyskwalifikowane.

N.B.Samce muszą mieć dwa normalnie rozwinięte jądra w pełni wyczuwalne w mosznie.


źródło: Związek Kynologiczny w Polsce